DASAR PERTANIAN DI MALAYSIA

OBJEKTIF
"Memaksimakan pendapatan daripada pertanian melalui penggunaan sumber - sumber negara dengan cekap dan mempergiatkan semula sumbangan sektor pertanian kepada pembangunan ekonomi negara keseluruhannya."


PROSES PENINGKATAN

  • Perluasan keluaran tanaman tradisional untuk di eksport.
  • Penanaman tanaman baru yang berpontensi untuk di eksport.
  • Galakkan pengeluaran makanan & penawaran untuk industri pertanian.

ISU - ISU YANG DIHADAPI PENGELUAR MAKANAN

  1. SAIZ LADANG YANG BERSKALA KECIL DAN TIDAK EKONOMIK
  • Produktiviti & kos pengeluaran yang tinggi.
  • Sub-sektor pengeluaran makanan ini terpaksa bersaing dengan sektor perladangan untuk mendapatkan tanah dan juga pasaran yang lebih baik. ini kerana biasanya sektor perladangan menguasai 83% daripada 6.36 juta hektar tanah yang bertanam.

     2. KEKURANGAN BENIH DI SEKTOR - SEKTOR KECIL TERTENTU
  • Contohnya: Sayuran 95% benih di import dari Thailand, Taiwan China dan Australia.

     3. KEKURANGAN TENAGA BURUH
     
     4. PELABURAN SWASTA DALAM SEKTOR MAKANAN LEBIH RENDAH BERBANDING PELABURAN DALAM SEKTOR PEMBUATAN/PERKILANGAN 


KAEDAH MENGATASI MASALAH DAN KEKURANGAN SUMBER
    • Menstranformasi perusahaan pertanian secara kecil - kecilan kepada perusahaan komersial.
    • Pastikan bekalan makanan mencukupi, berkualiti, selamat di makan dan berkhasiat dengan harga berpatutan.
    • Pergantungan kepada tenaga buruh dikurangkan.
    • Tingkatkan daya saing sektor pertanian.
    • Kukuhkan pembangunan industri pertanian dan tingkatkan pelaburan pihak swasta.
    • Tingkatkan penyelidikan berkaitan sektor pertanian.

Comments

Popular Posts